Boken som blev en musikgenre – eller?

2003 publicerades den amerikanske konvertiten Michael Muhammad Knights debutroman, The Taqwacores. Boken handlar om muslimska punkare i staden Buffalo i delstaten New York. Det mesta i boken var helt och hållet påhittat.

Men boken slog uppenbarligen an en sträng (no pun intended) hos många unga muslimer i USA, för efter att boken hade publicerats (med hjälp från Jello Biafras skivbolag Alternative Tentacles) bildades flera band som kallade sin musik för just taqwacroe, även om en del band senare övergav namnet. Inte ens Michael Muhammad Knight verkar idag vilja kalla sig taqwacore.

Det går dock inte att komma ifrån att termen har haft stort inflytande under några år. Det gjordes även en film, som inte var en spelfilm baserad på boken, utan en dokumentär om rörelsen.

Före Taqwacore

Man kan lätt få intrycket att punk och rock är något helt nytt i den muslimska världen, men det stämmer inte. Brittiska band som Fun-da-mental och Asian Dub Foundation hade vissa framgångar på topplistorna under 90-talet, och det har funnits en sufi rock-scen i Pakistan.

Det brittiska punkbandet Alien Kulture bildades 1979 av fyra britter, varav tre hade pakistanskt påbrå. De var kanske inte troende muslimer (en av medlemmarna arbetar idag på en bank), men flera av låtarna handlade om hur det var att ha sitt ursprung i ett muslimskt land. Ett annat tidigt band var Fearless Iranians from Hell, från San Antonio i Texas. Dessa utmärkte sig genom sina extrema låttitlar, som ofta var skrivna utifrån en extremists synvinkel.