Succémusikal firar 50 år

Den absolut kändaste filmmusiken måste ändå komma från en film där musiken står i fokus, nämligen Sound of Music. I år är det 50 år sedan filmen hade premiär och den är fortfarande den populäraste musikalfilmen genom tiderna.

10573439-sound-of-music

Musiken är viktig i alla typer av filmer, det kan man läsa om att vi har diskuterat förr. Men en typ av film där musiken tar mer av en huvudroll är musikalfilmen. I musikalfilmen sjunger till och med skådespelarna låtarna, och de går inte bara i bakgrunden. En utav de första musikalfilmer som verkligen slog igenom och blev en enorm succé är Sound of Music. Och i år fyller musikalen 50 år.

Lockade 3 miljoner svenskar

Det var alltså 1965 som filmen hade premiär i New York. Filmen visades även i Sverige och lockade mer än 3 miljoner biobesökare. Förutom detta har den lockat mängder av svenskar på 90- och 00-talen genom bio-sing-a-longs och musikaluppsättningar, skriver GP. I huvudrollen ser vi Julie Andrews och bland de mest populära låtarna i filmen finns ”The hills are alive”, ”Sixteen Going on Seventeen” och ”Do-Re-Mi”. För att fira 50-årsjubileet gjorde världsstjärnan Lady Gaga en tolkning av filmen på Oscarsgalan i år. När det begav sig vann faktiskt filmen fem Oscars.

Salzburg slår på stort

Filmen spelades in i Salzburg och där satsar man stort på jubileumsåret. Man har bland annat specialutställningar på Salzburgs marionettteater och i familjen von Trapps bostad. I Sverige firar man inte jubileet speciellt, utan det var mest i början av 2000-talet som det var väldigt populärt att klä ut sig och gå på sing-a-longs till filmen på biografen Skandia i Stockholm.