Musikens vikt vid film

Stumfilmens tid är länge förbi, och även då fanns det en orkester som spelade för att skapa en viss typ av känsla för att förhöja stämningen. 

419019-treble-clefBlunda och tänk er en film helt utan musik. En film där enbart skådespelarnas röster hördes.Det skulle bli en otroligt platt film. För när det kommer till musik så har den en otroligt betydande del, och detta inte bara för filmen utan för vårt dagliga liv. Vi påverkas otroligt mycket av musik och bara genom att höra en bekant melodi kan den frammana starka minnen.

”Konserten ”Tystnad – tagning” är en hyllning till gamla och nya filmklassiker. Det blir det musik till stumfilmer, svartvita filmer, Hitchcock klassiker och nyare storfilmer.”(läs mer)

Ur citatet kan vi läsa hur allt fler dras till att filmmusiken, och att även Per Gessle släpper filmmusikalbum säger bara det om hur populär musiken är i filmer. Oavsett om det handlar om musiken från ett produktionsbolag som gör företagsfilmer och reklamfilmer eller om det handlar om stora spelfilmer som går på vita duken är musiken viktig. Tänk bara hur filmen crouching tiger hidden dragon skulle se ut om vi utan den vackra musiken fick följa med karaktärernaupp i trädkronorna. Det skulle resultera i att vi satt i sofforna och gapskrattade och undrade vad de håller på med. För vad musiken gör är att den plockar fram just de rätta känslorna: romantik, glädje, skräck och sorg.

Nästa gång du ser en reklamfilm så fokusera lite extra på musiken som används då. Det är otroligt intressant att se vad för musik som valts och hur den får oss att känna.