Inspireras av filmernas trädgårdar

Vilka är filmerna som har inspirerat människor när det gäller hur det ser ut i deras trädgårdar? I den här artikeln kan du läsa om några av dem. Från Mr Miyagis japanska trädgård till animerade fantasilandskap i Spirited Away.

Filmhistorien innehåller gott om exempel på magiska trädgårdar, i den här artikeln kommer du att kunna läsa om några av dem. Vad behövs för att skapa en magisk trädgård? Gröna fingrar är förstås en fördel, men inte ett måste. Desto bättre är att du har lite kunskaper om trädgårdsskötsel. Även möblerna är viktiga för vilket intryck trädgården ger, och snygga utemöbler hittar du här, hos Gardenstore.se. Möbler som kan hjälpa dig att komma nära känslan i några filmvärldens mest magiska trädgårdar.

Vackra filmträdgårdar att inspireras av

Trädgårdar syns förstås i bakgrunden i många filmer och TV-serier. De spelar dock en större roll i vissa filmer än i andra. Här följer några filmer (och en TV-serie) där trädgårdar haft större betydelse än vad de brukar ha.

Karate Kid – Mr Miyagis japanska trädgård
Karate Kid är minst sagt att betrakta som en sann filmklassiker. Fortfarande, nästan 40 år efter att filmen hade premiär rapporteras det om skådespelarna som agerade i filmen. Något som det sällan pratas om är Mr Miyagis trädgård som var ordnad enligt klassiska japanska regler. En kombination av kaos och ordning som syftade till att skapa en harmonisk enhet. Även om det inte pratas så mycket om den lär en och annan trädgårdsintresserad ha hämtat intryck från den.

The Secret Garden – den magiska trädgården full av hemligheter
The Secret Garden är en klassisk brittisk barnnovell som skrevs av Frances Hodgson Burnett och publicerades 1911. Boken kretsar kring en ung brittisk tjej som blir föräldralös när hennes föräldrar dör i kolera. Hon tas till ett nytt hem där hon strax blir besatt av att ta sig in i en låst trädgård i det nya grannskapet – den hemliga trädgården. Den fiktiva trädgården är en magisk rosenträdgård full av vindlande gångar och hemliga vrår. Du ser en variant av trädgården i en filmatisering som hade premiär sommaren 2020 i regi av Marc Munden.

Spirited Away – animerade vackra landskap
Hiyao Miyazakis klassiker från 2001 erbjuder visserligen bara animerade trädgårdar. Det hindrar inte att de fantasifulla landskapen i filmen förmodligen inspirerat en och annan till att skapa sig egna fantastiska trädgårdar.

Downton Abbey – en trädgård för den brittiska överklassen
Det är få förunnat att ha en så pass stor och välskött trädgård som Downton Abbey, den omtyckta serien utspelar sig trots allt på ett gods av ansenlig storlek. Det betyder dock inte att det inte går att hitta inspiration bland de otroligt välklippta träden och buskarna samt disciplinen i godsträdgårdens design.

Inspireras av detaljerna

Det är förstås svårt att helt imitera trädgården i de flesta filmer. Många filmer har trots allt budgetar som omfattar flera miljoner. Det går dock alltid att hitta inspiration i detaljer. Kanske en rosenbuske som i The Secret Garden, eller en liten fontän som i Mr Miyagis trädgård. Ibland gör en liten detalj hela skillnaden.