Anvil! The Story of Anvil

En intressant dokumentär behöver inte handla om ett framgångsrikt band. Den kan lika gärna handla om ett band som spelar för 174 betalande.

Anvil från Toronto var en gång i tiden ett av de stora banden inom heavy metal. Megadeth, Slayer, Metallica och Anthrax har alla nämnt bandet som en viktig influens. En av deras största spelningar var på festivalen Super Rock i Japan 1984. Där spelade även Scorpions, Bon Jovi och Whitesnake, men för Anvil gav konserten inte karriären den skjuts som de andra banden fick. Istället går det sämre och sämre för dem efter spelningen i Japan.

Men de vägrar att ge upp, och fortsätter att spela in skivor fastän gitarristen kör ut mat till skolor, och trummisen arbetar på byggen. När de spelar för en publik på 174 personer i Transylvanien under en Europaturné bestämmer de sig för att återvända till Kanada, där de tar kontakt med sin gamla producent. Han producerar deras skiva, men inget skivbolag vill ge ut den. Eftersom de finansierat inspelningen själva, med lånade pengar, bestämmer medlemmarna sig för att sälja skivan själva, via nätet och på sina konserter.

Filmen slutar med att bandet får ett erbjudande om att spela i Japan. De är lite tveksamma, eftersom spelningen i Japan 1984 var början till slutet för deras framgångar. Vi ska inte avslöja här hur det går, men vi kan säga att detta är en av de mest hyllade banddokumentärerna någonsin. Gitarristen Steve Kudlow har berättat att Ian Anderson från Jethro Tull enligt egen utsago blev inspirerad till att fortsätta spela efter att ha sett Anvil-filmen. Han är nog inte ensam.